Post Image
16K

Neden Amerika’da Üniversite Eğitimi ?

Neden Amerika’ da Eğitim?

Teknoloji ve ekonomide dünyanın en büyük ülkesi ve lideri olan Amerika’da 3000’nin üzerinde devlet ve özel olmak üzere Üniversite ve kolejler mevcut olup bu kurumlarda (üniversite, kolej yüksek okul ve teknoloji enstitülerinde) lise üzerine 4 yıllık lisans öğrenimi ve bir çoğunda ayrıca yüksek lisans ve doktora öğrenimi yapılmaktadır..

Bunların haricinde Amerika’da ön lisans diploması veren iki yıllık “Junior College” lar veya “Community College”lar, yani meslek yüksek okulları da mevcuttur, buradaki eğitimi tamamlayıp direk hayata atılına bilinir veya buradan üniversitelerin 3.sınıflarına transfer olunarak lisans eğitimi de tamamlanabilmektedir.

Eyalet ve şehirlerine göre çok farklı sosyal ve kültürel farklılıklar gösteren Amerika bünyesinde bir çok etnik kültürü toplamakla birlikte dünyanın en iyi üniversite sistemlerinden birine sahip olması ve sisteminin ezbere dayanmamasından kaynaklanmakta olup önemli olanın öğrencinin konuyu uygulayabilecek kadar anlamış olması ve pratiğe dökmesidir. Tüm alanlarda programların kalitesi, Amerikan üniversitelerinden edinilen diplomaların dünya çapında yaygın olarak tanınması bu denli tercih edilme sebeplerinden büyüğüdür.

Devlet, okul eğitimleri ile ilgili yönetim bazinda yetkiyi üniversite ve eğitim kurumlarına devretmiştir, bu sebepten eyalet okulu (state) yada özel okullar arasinda kalite açısından farklar olmadığı gibi sanıldığının aksine ücretlerde de çok farklılıklar görülmeyebilir, bazen bir state üniversitesi özel bir üniversiteden daha da pahalı olabilir

Amerika’da üniversiteler, öğrenime Ağustos sonlarında veya Eylül’ün ilk yarısında başlarlar. Ders yılı Mayıs sonlarında veya Haziran baslarında biter. öğrencinin ders yılı boyunca okula devamı mecburidir. Birçok üniversitede ders yılı semester denen iki eşit kısma bölünmüştür. Ayrıca yaz dönemi vardır. Bir kısım üniversitede ise takvim yılı dört eşit kısma ayrılmıştır. öğrenciler yaz dönemlerine katılıp katılmamakta serbesttirler.

Üniversitelere kabul şartlar;

• TOEFL sinav sonucu- orijinal
• SAT sinav sonucu – orijinal
• Yeterli not ortalamasi
• Lise not çizelgeniz
• Maddi yeterlilik belgesi
• Referanslar

Statement of Purpose

Türk üniversitelerinden mezun öğrenciler, normal olarak, Amerikan üniversitelerinin yüksek lisans (master) programlarına kabul edilirler. M. A. veya M.S. (yüksek lisans) derece programı genelde 1.5-2 yıl devam eder. Amerika’da Ph.D. (doktora) programı yüksek lisans üzerine, normal olarak, 3-5 yıllık bir öğrenimi ve bu süre zarfında bir doktora tezinin hazırlanmasını gerektirir.

İş tecrübesi
MBA programına katılmak isteyen öğrencilerden en az 2 yıllık iş tecrübesi istenmektedir. Yarı zamanlı (part time) çalışmalar veya staj kabul edilmemektedir. Bazı okullar ise en az 5 yıllık iş tecrübesi isteyebilmektedir. MBA programına kabul için çalışmak en önemli etkenlerden biridir.

Alınabilecek dereceler

Master Of Art (MA) : sosyal bilimler yüksek lisans programı
Master Of Science (M.S) : fen bilimleri yüksek lisans programı
Master Of Business Administration (MBA) : İşletme yüksek lisans programı
Master Of Fine Arts (MFA) : güzel sanatlar yüksek lisans programı

Öğrenim yılı süresi
Mastır programları 2 akademik yıl (4 dönem) devam etmektedir. Bir akademik yıl 9 ay devam eder. Yaz okulu ile beraber 12 aya uzayabilmektedir.

Not sistemi

Notlar A. B. C. D. F ile değerlendirilmektedir. Bu notlar verilirken sadece sınavlarda alınan notlar değil derslerde sınıf içindeki başarı, katılım da göz önüne alınmaktadır.

• Okul ücreti: 7200 ile 35000 USD arası değişir. Gittiğiniz bölge,seçtiğiniz bölüme göre farklılık gösterir ve bu ücret 1 akademik yıl için geçerlidir.
• Kitap masrafları: Ortalama kitap masrafı yıllık olarak 600 USD civarındadır.

Konaklama genellikle kampus konaklama olarak tercih edilmekle birlikte, öğrenciler kendi imkanlarıyla daire veya ev kiralarayarak konaklamalarını idame ettirmekteler. Daire kiralamayı planlıdan öğrenciler genellikle ilk sömestri okul kampusunda tamamlayıp, çevreyi tanıyıp ve arkadaşlıklarını geliştirdikten sonra yapılmaktadır ki buda tavsiye edilen en mantıklı yöntemdir.Konaklama ücretleri okuldan okula ve bölgeden bölgeye farklılık içermekte olup aylık ortalama 700 ile 1600 USD arasında olmaktadır.Dikkat edilecek olqn konular konaklanacak yerin sahip olduğu imkanlardır; tuvalet- banyo, mutfak , yer vs.

Amerika’da lisans eğitimi alan uluslar arası öğrenciler kesinlikle kampüs dışında çalışması yasaktır, öğrenciler sadece kampüs içerisinde haftada 20 saat yarı zamanlı (part time) yasal çalışma izni verilmektedir. Bu çalışmada saat başı 6-9 USD verilmektedir.

AMERİKA’DA DOKTORA EĞİTİMİ

Doktora eğitimi,mastır programları üzerine alınan 3 – 4 yıl arasında devam eden bir eğitimdir.Bu eğitim süresince kişi, eğitim aldığı alanda araştırmalar yapar. İlk 2 yıl genellikle zorunlu dersler alınırken geri kalan yıllarda öğrenci tezi için hazırlıklar yapmaya başlar. Doktoranızı tamamlamak için hocalar için iyi, yeterli bir tez hazırlamanız gerekecektir.

Doktora, uzun bir süreçte alınan bir eğitim olması maddi açıdan da yüksek gelir gerektirmektedir. Bu yüzden de doktora yapmak isteyen kişilere burs almak için başvuruda bulunmalarını önermekteyiz. Bunun dışında öğretim asistanlığı (öğretim görevlisine derslerde yardım) veya araştırma asistanlığı (araştırma yapan görevliye yardım) da alınabilmektedir. Asistanlık almak için notlarınızın iyi olması, derslerde aktif olmak, hocalarla iyi anlaşabilmek gerekmektedir. Asistanlık alındığı takdirde kişi ders ücretlerinden muaf tutulacak olup sadece konaklama ve diğer masraflarını karşılayacaktır.

Doktora eğitimi başvurularında önemli olanlar; alınan 4 yıllık üniversite eğitimi derecesi, mastır derecesi, alınan referanslar, öğrencinin yapmış olduğu çalışmalar, gerekli sınavlardan alınan skorlar, neden doktora yapmak istediğinizi, gelecekteki kariyer planlarınızı anlatacağınız kendinizi anlatan bir yazı, daha önce yapılan çalışmalar ve mali gelir belgesidir.

• Referanslar: üniversite veya mastır hocalarınızdan referans almanız istenecektir. Bunun dışında çalıştığınız yerlerden de almanız gerekecektir. Asistanlık yaptıysanız çalıştığınız hocadan mutlaka referans almalısınız.

• Sınavlar TOEFL ve GRE dir. Bunlardan yeterli skorlar almanız gerekecektir. GRE; sayısal -sözel ve analitik olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır.• Neden doktora yapmak istediğinizi, gelecekteki kariyer planlarınızı anlatacağınız kendinizi anlatan bir yazı

• Daha önce yapılan çalışmalar: üniversite ve mastır eğitiminiz boyunca yaptığınız part time çalışmalar, varsa full time çalışmalarınız önemli olacaktır. Bunun dışında yapmış olduğunuz akademik çalışmalar varsa (asistanlık gibi) mutlaka eklemelisiniz . Doktoraya başvurma konusunda kesin kararlıysanız, başvuru öncesinde bu gibi bir çalışma yapmanız önerilmektedir. Bu, zorunlu olmayıp başvuruyu inceleyenler için olumlu etki olacaktır

• Okulun ilk yılının toplam masrafını karşılayabileceğinizi belgelemeniz gerekmektedir. Sizi finanse edecek kişinin bankadan bununla ilgili bir yazı alması gerekmektedir. Ayrıca bazı okullar bu belgenin noter onaylı olmasını isteyebilmektedir.

Okul başvurularını aralık – ocak ayı gibi gönderebilirsiniz. Sonuçlar ise 4-5 ay içerisinde gelecektir.

BENZER YAZILAR

Bir yanıt yazın

Bize yazabilirsiniz.
💬 Bugün size nasıl yardımcı olabiliriz
Edu Vizyon Yurtdışı Eğitim
Merhaba,
Size , https://www.ucuzyurtdisiegitim.com/ adresinden ulaşıyorum.