Post Image
16.3K

Amerika’da Üniversite Eğitimi

Amerika’da Üniversite Eğitimi

Amerika’da üniversite eğitimi öncesinde dilerseniz bu ülke hakkında kısa bir derleme yapalım. Kuzey Amerika kıtasının ortasında bulunan ABD birbirine bitişik 50 eyaletten oluşmaktadır. Güneyde Meksika’ya kuzeyde Kanada’ya komşudur. Coğrafyası, etnik grupları, kültürel mozaiği, bilimsel ve teknik seviyesi ve gelişmiş film endüstrisi ile ABD dünyanın en önde gelen siyasi ve ekonomik gücüdür. Aynı zamanda müzik ve sinema alanları başta olmak üzere eğlence dünyasını da şekillendiren başlıca merkezdir.

Amerika’da Dil Eğitimi

Amerika’da İngilizce öğrenmek isteyen öğrenciler için birçok alternatif program bulunmaktadır. Öğrenciler dil eğitimini üniversite veya özel dil okullarında alabilirler. Her seviyede ve farklı amaçlara uygun olarak tasarlanmış İngilizce kursları genelde standart (haftada 20-24 saat) veya yoğun (haftada 25-30 saat) ve Uzun Dönem (Akademik Yıl) kurslarından oluşmaktadır.

Ayrıca. İş İngilizcesi ,Yöneticiler için İngilizce, Sınav Hazırlık kursları (TOEFL, GMAT, GRE, SAT), Akademik amaçlı İngilizce/ Pre-MBA veya pratik amaçlı İngilizce ve özel amaçlı İngilizce programlarına kadar oldukça fazla seçenek vardır. Amerika’daki dil okullarımızın fiyat listesine ulaşmak için tıklayınız.

Amerika’da College University

Kolej ya da üniversite, lise öğreniminden sonra devam edilen yüksek öğrenim kurumlarıdır. Verdikleri öğrenim ve diploma dereceleri bakımından bu okullar arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Öğrenciler bu okullarda aynı öğretimi görmekte mezun olduktan sonra da aynı diplomayı almaktadırlar.

Amerikalı öğrenciler 12 yıllık bir öğrenimin ardından genellikle 17-18 yaşlarında kolej ya da üniversite öğrenimine başlarlar. 2 yıl süreli okullardan ön lisans derecesi (Associate’s Degree) alınabilirken 4 yıllık bir kolej ya da üniversiteden Bachelor’s Degree (lisans diploması) alınmaktadır.

Kolejlerin bir çoğu bağımsız öğretim kurumlarıdır. Bir üniversite bünyesinde değillerdir. Kolejler genelde 4 yıllık lisans eğitimi (undergraduate) sunarlar (bazı kolejler lisans üstü program da sunmaktadırlar). Üniversiteler ise kural olarak lisans üstü (graduate) ve doktora (doctorate) ögrenimi imkâni sunarlar. Son zamanlarda college’ler de lisans (undergraduate) ve lisans üstü sonrasi (postgraduate) ögrenim konusunda gittikçe daha fazla imkân sundukları için, bu iki kurum arasındaki geçişler de daha akıcı hale gelmiştir.

Amerika’da Üniversite Eğitimi

Yüksek öğrenim kurumlarını idari bakımdan özel okullar ve devlet okulları olarak ikiye ayırabiliriz. Eğitimin kalitesi ve verilen diplomaların geçerliliği açısından özel okullar ile devlet okulları arasında hiçbir fark yoktur. Önemli olan okulun akredite olmasıdır. Hem özel hem devlet okullarında öğrenim paralıdır. Ancak devlet desteğinden daha fazla yararlanmaları sebebiyle, devlet okullarının ücretleri özel okullara göre daha düşüktür. Öte yandan devlet okulları özel okullara göre mevcudu bakımından daha büyüktür ve sınıflar daha kalabalıktır. Üniversite Kabul Şartları Amerikan üniversitelerine giriş şartları içinde en önemlileri, ögrencinin bilgi düzeyi, akademik durumu, bilgi ve yetenek testlerinde aldığı sonuçlar, referans mektupları ve Amerika’da ögrenim ve geçim masraflarını karşılayabilmektir.

Amerikan üniversitelerine giriş için;

Maddi Yeterlilik

Amerika’da yüksek öğrenim paralıdır. ABD’de okuyabilmek için her şeyden önce okul ve geçim masraflarını karşılayabilmek gerekir.

İngilizce Seviyesi

ABD’ de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı öğrencilerin Amerikan üniversitelerine girebilmeleri için temel şartlardan en önemlisi ingilizce bilgisidir. ABD üniversitelerinde okumak isteyen yabancı öğrencilerin ingilizcelerinin yeterli olup olmadıkları TOEFL sınavı ile ölçülür. Community College’ lar 133-173, State University’ler 173-213, University’ler 213-250 civarında TOEFL derecesi isterler.

Akademik Başarı Durumu

Lisans öğrenimi için başvuran öğrencilerden lisede gördükleri dersler ve bunlardan aldığı notları (genellikle 2.00-4.00 arası istenir); yüksek lisans ve doktora için başvuran öğrenciden ise üniversitede aldığı dersleri ve notları (genellikle 3.00 ve üzeri istenir) gösterir bir belge (transcript) istenir. Öğrencinin akademik başarı durumu, transcriptine ve ayrıca, eğer başvuru esnasında mezunsa, diploma veya çıkış belgesindeki mezuniyet derecesine göre değerlendirilir. Öğrencinin ayrıca sınıftaki diğer öğrencilere göre başarı sıralamasını ve yüzdesini belirten bir belge alması da transkriptin yorumunda kolaylık sağlar.

Bilgi ve Yetenek Testleri

Amerika’ da lisans-yüksek lisans eğitimi almayı planlayan öğrencilerden aşağıdaki sınavlardan bazılarına girmeleri istenebilir.

Scholastic Aptitude Test (SAT)

Amerikan üniversitelerinde lisans düzeyinde öğrenim yapabilmek için koşulan şartlardan bir tanesi de SAT genel yetenek ve bilgi testinden yeterli puan almaktır. Okulların çoğu, bu sınavın birinci kısmı olan SAT Reasoning Test; SAT 1′ i almalarını ister. Bu test, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir. SAT’da en düşük puan 200, en yükseği ise 800′dür. Giriş için gerekli puan ise okullara ve bölümlere göre değişir. SAT’nin genel yetenek ve bilgi testinden başka, Alan testleri (Subject Tests; SAT II) adı verilen testler de vardır. Bunlar fizik, matematik, biyoloji, kimya, tarih, edebiyat konularında veya yabancı dillerde olabilir. Üniversitelerin bir kısmı bu testlerden bazılarına da ayrıca girilmesini isteyebilirler.

Graduate Record Examination (GRE)

GRE, Amerikan üniversitelerinde mühendislik ve temel bilimler alanlarında yüksek lisans veya doktora yapmak üzere başvuruda bulunan öğrencilerden istenen bir testtir. Genel Yetenek ve mesleki test olmak üzere iki kısımdan ibarettir. Genel yetenek testi üç bölümden oluşur. Bunlar sözel, sayısal ve analitik bölümlerdir . GRE meslek testi ise; bilgisayar bilimleri, biyoloji, ekonomi, matematik vb. Alanlardadır. GRE’ de puanlar 200-800 arasında dağılır. Öğrencilerden giriş şartı olarak istenen puan üniversitelere ve bölümlere göre farklılıklar gösterir.

Graduate Management Admission Test (GMAT)

Amerika’da işletme alanında yüksek lisans veya doktora yapmak isteyen öğrencilerden istenen bir sınavdır. Amerikalı öğrencilerden de istendiği için İngilizcesi TOEFL’dan daha ağırdır. GMAT’de puanlar 200-800 arasında dağılır. 460 ve üzeri yaklaşık üst %50′ye denk gelir. Okullar GMAT sınavından minimum 500 puan isterler.

Referans Mektupları

Amerikan üniversitelerine başvurularda referans mektuplarının da çok önemli yeri vardır. Referans mektupları öğrencilere öğretmenleri veya işvereni tarafından yazılan ve öğrenciyi başvurduğu okula tavsiye eden yazılardır. Referans mektupları öğrencinin akademik, kişisel ve çalışma durumunu en iyi bilen öğretmenleri ve işverenleri tarafından yazılması gerekir. Referans mektubu örneklerini Edu Vizyon ve Felix Academy ofislerinden temin edebilirsiniz.

Essay

Üniversitelerin birçoğu kabul şartlarından biri olarak ”Essay” adı verilen ingilizce olarak yazılmış öğrencinin kendisini tanıtan, eğitimini, hobilerini, ileriye dönük planlarını, neden o üniversitede ve seçtiği dalda okumak istediğini açıklayan bir kompozisyon isterler. Essay çok düzenli ve özenli olmalıdır. Essay örneklerini Edu Vizyon ve Felix Academy ofislerinden temin edebilirsiniz.

Yüksek Lisans (Master’s Degree)

Lisans eğitiminin ardından başlanan, araştırma ve uzmanlaşmaya dayalı olan mastır programları ortalama iki yıl sürer. Spesifik bir alanda yoğun bir çalışmayı ifade eden master programında öğrenciler, akademik çalışmalarını tamamladıktan sonra sınava girerler ve tez yazarlar. Bu süreci başarıyla tamamlayan öğrenciler, alanında mastır derecesiyle ödüllendirilir.

Konaklama

Aile yanında, yurtta otel/hostel’de ve kiralık evde konaklama seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Konaklama alternatifleri için lütfen tıklayınız

Amerika’da Çalışmak

Amerika’da eğitim alan öğrenciler haftada 20 saat kampüs içinde çalışma iznine sahiptir. En az bir sene akademik eğitim alan öğrenciler (sertifika/diploma, master..) ise 1 yıl çalışma hakkına (OPT)sahiptirler.

Amerika’da üniversite için başvuru

Başvuru ve ücretsiz danışmanlık için EDU VIZYON ve FELIX ACADEMY ofislerimizle irtibata geçiniz.

BENZER YAZILAR

Bir yanıt yazın

Bize yazabilirsiniz.
💬 Bugün size nasıl yardımcı olabiliriz
Edu Vizyon Yurtdışı Eğitim
Merhaba,
Size , https://www.ucuzyurtdisiegitim.com/ adresinden ulaşıyorum.